Pages

Thursday, July 23, 2009

Masakan Tradisional Negeri Sembilan

Semasa Pesta Adat Perpatih yang lalu, satu masakan bangsawan telah diperkenalkan iaitu buah kadam. Masakan ini hanya terdapat di Luak Inas sahaja. Buah kadam macam buah tomato tetapi besar. Ianya merupakan sejenis pokok menjalar dan hanya boleh didapati di hutan. Cara mengambil juga agak sukar...pemetik terpaksa memanjat pokok tumpang bagi mengait buah kadam dengan menggunakan buluh panjang dan diikat mata pisau di hujungnya.




Buah Kadam


Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai buah ini boleh rujuk kat sini.


Pembuka Selera IV

LAWAR BACANG


Bahan-bahan :-

1 biji bacang - dicincang
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 sudu kecil Lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu besar Udang Kering - dikisar
3 biji Cili merah - dikisar
250 ml Santan pekat
1 sudu kecil Garam
1 sudu besar Gula
3 biji Limau nipis - diperah jusnya


Cara Membuat :-

  • Gaulkan semua bahan dan hidangkan





P/S : Kecur air liur saya tengok lawar bacang ni....lama dah tak makan...


Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

Pembuka Selera III

KERABU TIMUN DAN KERANG


Bahan-Bahan :-



1 biji Timun
80 gm Isi Kerang
10 gm Kerisik
3 biji Cili Merah
3 biji Liau Kasturi
10 gm Lada Hitam
20 gm Udang Kering

Garam secukup rasa



Cara Membuat :-

  • Timun dibuang kulitnya dan dipotong kepada 4 bahagian
  • Setiap bahagian timun tadi dihiris bulat-bulat (nipis) sampai ke bahagian tengah timun
  • Hirisan-hirisan timun tadi dibulatkan dan dipotong nipis
  • Cili merah, lada hitam dan udang kering dikisar sekali.
  • Potongan timun, kerang dan bahan yang telah dikisarkan dicampurkan / digaulkan
  • Masukkan kerisik dan perahan limau kasturi
  • Masukkan garam secukup rasa sebelu dihidangkan.


Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

Pembuka Selera II

KERABU PERUT


Bahan-bahan :-


400 gm Perut lembu
100 gm Taugeh
10 gm Kerisik
3 biji Cili merah
5 biji Cili api
2 sm x 1 sm Belacan
3 sm Halia muda
3 biji Limau kasturi
10 gm Lada hitam
20 gm Udang kering
30 ml Santan pekat

Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :-

  • Bersihkan perut dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Potong mengikut saiz yang diingini.
  • Bersihkan taugeh, celur dengan air panas
  • Cili merah, cili api, lada hitam, belacan dan udang kering dikisar halus
  • Hiris bawang merah dan halia muda
  • Masukkan perut, taugeh, bahan ksar, kerisik dan santan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan garam secukup rasa dan perahan air limau.
  • Hidangkan

Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

Pembuka Selera

URAP DAUN PEGAGA / DAUN SELOM


Bahan-bahan :

400 gm Daun pegaga / daun selom
250 gm Kelapa muda parut
2 batang Serai
3 sm Halia muda
3 biji Cili besar
6 biji Cili api
20 gm Lada hitam
5 ulas Bawang merah
50 gm Udang kering
3 ekor Ikan selar
3 biji Limau kasturi

Garam secukup rasa


Cara membuatnya :

  • Bersihkan daun pegaga / daun selom
  • Goreng kelapa muda parut hingga kekuningan dan tumbuk kasar
  • Bakar atau rebus ikan selar. Buang tulang dan tumbuk hingga lumat
  • Goreng tanpa minyak, cili besar, cili api, lada hitam, udang kering, halia, serai dan bawang merah hingga naik bau. Tumbuk / kisar bahan-bahan ini.
  • Masukkan daun pegaga / daun selom yang telah dipotong, kelapa muda parut, ikan dan bahan yang telah ditumbuk. Gaulkan garam dan perahkan limau kasturi di atas bahan yang digaul rata.
  • Hidangkan


Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

Wednesday, July 22, 2009

Hai ...Apa Khabar???

Assalamu'alaikum....apa kabar?. Saya harap kalian semua sihat wal afiat dan diberkati ALLAH hendaknya. Blog ini saya sediakan untuk berkongsi resepi masakan tradisional d Negeri Sembilan terutamanya masakan orang-orang kampung dulu-dulu....


Ini sekadar usaha saya bagi memartabatkan masakan tradisional Negeri Sembilan yang terkenal dengan masakan cili apinya... Semoga kita boleh berkongsi apa saja maklumat mengenai masakan tradisional di Negeri Sembilan....



 

Sample text

Sample Text

Sample Text