Pages

Thursday, July 23, 2009

Pembuka Selera

URAP DAUN PEGAGA / DAUN SELOM


Bahan-bahan :

400 gm Daun pegaga / daun selom
250 gm Kelapa muda parut
2 batang Serai
3 sm Halia muda
3 biji Cili besar
6 biji Cili api
20 gm Lada hitam
5 ulas Bawang merah
50 gm Udang kering
3 ekor Ikan selar
3 biji Limau kasturi

Garam secukup rasa


Cara membuatnya :

  • Bersihkan daun pegaga / daun selom
  • Goreng kelapa muda parut hingga kekuningan dan tumbuk kasar
  • Bakar atau rebus ikan selar. Buang tulang dan tumbuk hingga lumat
  • Goreng tanpa minyak, cili besar, cili api, lada hitam, udang kering, halia, serai dan bawang merah hingga naik bau. Tumbuk / kisar bahan-bahan ini.
  • Masukkan daun pegaga / daun selom yang telah dipotong, kelapa muda parut, ikan dan bahan yang telah ditumbuk. Gaulkan garam dan perahkan limau kasturi di atas bahan yang digaul rata.
  • Hidangkan


Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text