Bahan-bahan :
| 400 gm | Daun pegaga / daun selom |
| 250 gm | Kelapa muda parut |
| 2 batang | Serai |
| 3 sm | Halia muda |
| 3 biji | Cili besar |
| 6 biji | Cili api |
| 20 gm | Lada hitam |
| 5 ulas | Bawang merah |
| 50 gm | Udang kering |
| 3 ekor | Ikan selar |
| 3 biji | Limau kasturi |
| Garam secukup rasa |
Cara membuatnya :
- Bersihkan daun pegaga / daun selom
- Goreng kelapa muda parut hingga kekuningan dan tumbuk kasar
- Bakar atau rebus ikan selar. Buang tulang dan tumbuk hingga lumat
- Goreng tanpa minyak, cili besar, cili api, lada hitam, udang kering, halia, serai dan bawang merah hingga naik bau. Tumbuk / kisar bahan-bahan ini.
- Masukkan daun pegaga / daun selom yang telah dipotong, kelapa muda parut, ikan dan bahan yang telah ditumbuk. Gaulkan garam dan perahkan limau kasturi di atas bahan yang digaul rata.
- Hidangkan
Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

No comments:
Post a Comment