Bahan-bahan :-
| 400 gm | Perut lembu |
| 100 gm | Taugeh |
| 10 gm | Kerisik |
| 3 biji | Cili merah |
| 5 biji | Cili api |
| 2 sm x 1 sm | Belacan |
| 3 sm | Halia muda |
| 3 biji | Limau kasturi |
| 10 gm | Lada hitam |
| 20 gm | Udang kering |
| 30 ml | Santan pekat |
| Garam secukup rasa |
Cara Membuatnya :-
- Bersihkan perut dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Potong mengikut saiz yang diingini.
- Bersihkan taugeh, celur dengan air panas
- Cili merah, cili api, lada hitam, belacan dan udang kering dikisar halus
- Hiris bawang merah dan halia muda
- Masukkan perut, taugeh, bahan ksar, kerisik dan santan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan garam secukup rasa dan perahan air limau.
- Hidangkan
Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

No comments:
Post a Comment