Pages

Thursday, July 23, 2009

Pembuka Selera II

KERABU PERUT


Bahan-bahan :-


400 gm Perut lembu
100 gm Taugeh
10 gm Kerisik
3 biji Cili merah
5 biji Cili api
2 sm x 1 sm Belacan
3 sm Halia muda
3 biji Limau kasturi
10 gm Lada hitam
20 gm Udang kering
30 ml Santan pekat

Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :-

  • Bersihkan perut dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk. Potong mengikut saiz yang diingini.
  • Bersihkan taugeh, celur dengan air panas
  • Cili merah, cili api, lada hitam, belacan dan udang kering dikisar halus
  • Hiris bawang merah dan halia muda
  • Masukkan perut, taugeh, bahan ksar, kerisik dan santan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan garam secukup rasa dan perahan air limau.
  • Hidangkan

Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text