| Bahan-bahan : |
|
| 1 kg daging lembu /kerbau |
| 4 sudu besar ketumbar |
| 1 sudu besar jintan manis rendang dan giling |
| 10 - 15 tangkai cili kering (digiling) |
| 1 sudu lada hitam direndang dan digiling |
| 10 - 15 ulas bawang merah |
| 1 inci halia |
| 2 biji kelapa (santan) |
| 3 sudu kersik |
| 2 keping asam melaka. |
|
|
|
Cara membuatnya
|
| 1. Daging dipotong dan dibasuh dengan tepung gandum |
2. Masukkan bahan yang digilingkan bersama daging ke dalam kuali
dan dibiarkan sehingga daging kecut |
3. Masukkan santan dan masak sehingga terbit minyak |
4. Kemudian masukkan pati santan bersama garam dan asam keping.
Biarkan sehingga kering dan masukkan kerisik. |
No comments:
Post a Comment