Bahan -bahannya : |
|
|
1 | ekor itik kampung |
3 | biji kelapa (santan) |
1 | pot lada api (1 pot = 1 genggam dewasa) |
10 | ulas bawang merah |
5 | ulas bawang putih |
1 1/2 | biji kelapa (kerisik) |
1/2 | inci halia |
2 | keping asam keping |
Garam |
Cara membuatnya : |
|
|
1 | Itik dipotong dan dibasuh dengan air asam keping bagi menghilangkan bau hanyir
|
2 |
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (cili api, bawang merah, bawang putih dan halia) bersama itik di dalam kuali
|
3 |
Sebatikan bahan-bahan tersebut dan biarkan sehingga kering airnya.
|
4 |
Masukkan kemancar (santan cair) sehingga itik tersebut empuk.
|
5 |
Setelah empuk masukkan pati santan dan masak hingga kering
|
6 | Setelah naik minyak masukkan kerisik dan gaulkan dengan rata. |
No comments:
Post a Comment