Pages

Sunday, September 20, 2009

Rendang Itik


Bahan -bahannya :


1 ekor itik kampung
3 biji kelapa (santan)
1 pot lada api (1 pot = 1 genggam dewasa)
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 biji kelapa (kerisik)
1/2 inci halia
2 keping asam keping
Garam



Cara membuatnya :


1 Itik dipotong dan dibasuh dengan air asam keping bagi menghilangkan bau hanyir

2
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (cili api, bawang merah, bawang putih dan halia) bersama itik di dalam kuali

3
Sebatikan bahan-bahan tersebut dan biarkan sehingga kering airnya.

4
Masukkan kemancar (santan cair) sehingga itik tersebut empuk.

5
Setelah empuk masukkan pati santan dan masak hingga kering

6 Setelah naik minyak masukkan kerisik dan gaulkan dengan rata.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text