| Bahan -bahannya : |
|
|
| 1 | ekor itik kampung |
| 3 | biji kelapa (santan) |
| 1 | pot lada api (1 pot = 1 genggam dewasa) |
| 10 | ulas bawang merah |
| 5 | ulas bawang putih |
| 1 1/2 | biji kelapa (kerisik) |
| 1/2 | inci halia |
| 2 | keping asam keping |
| Garam |
Cara membuatnya : |
|
|
| 1 | Itik dipotong dan dibasuh dengan air asam keping bagi menghilangkan bau hanyir
|
| 2 |
Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (cili api, bawang merah, bawang putih dan halia) bersama itik di dalam kuali
|
| 3 |
Sebatikan bahan-bahan tersebut dan biarkan sehingga kering airnya.
|
| 4 |
Masukkan kemancar (santan cair) sehingga itik tersebut empuk.
|
| 5 |
Setelah empuk masukkan pati santan dan masak hingga kering
|
| 6 | Setelah naik minyak masukkan kerisik dan gaulkan dengan rata. |
No comments:
Post a Comment