Pages

Thursday, July 23, 2009

Pembuka Selera III

KERABU TIMUN DAN KERANG


Bahan-Bahan :-



1 biji Timun
80 gm Isi Kerang
10 gm Kerisik
3 biji Cili Merah
3 biji Liau Kasturi
10 gm Lada Hitam
20 gm Udang Kering

Garam secukup rasa



Cara Membuat :-

  • Timun dibuang kulitnya dan dipotong kepada 4 bahagian
  • Setiap bahagian timun tadi dihiris bulat-bulat (nipis) sampai ke bahagian tengah timun
  • Hirisan-hirisan timun tadi dibulatkan dan dipotong nipis
  • Cili merah, lada hitam dan udang kering dikisar sekali.
  • Potongan timun, kerang dan bahan yang telah dikisarkan dicampurkan / digaulkan
  • Masukkan kerisik dan perahan limau kasturi
  • Masukkan garam secukup rasa sebelu dihidangkan.


Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text