Bahan-Bahan :-
1 biji | Timun |
80 gm | Isi Kerang |
10 gm | Kerisik |
3 biji | Cili Merah |
3 biji | Liau Kasturi |
10 gm | Lada Hitam |
20 gm | Udang Kering |
Garam secukup rasa |
Cara Membuat :-
- Timun dibuang kulitnya dan dipotong kepada 4 bahagian
- Setiap bahagian timun tadi dihiris bulat-bulat (nipis) sampai ke bahagian tengah timun
- Hirisan-hirisan timun tadi dibulatkan dan dipotong nipis
- Cili merah, lada hitam dan udang kering dikisar sekali.
- Potongan timun, kerang dan bahan yang telah dikisarkan dicampurkan / digaulkan
- Masukkan kerisik dan perahan limau kasturi
- Masukkan garam secukup rasa sebelu dihidangkan.
Sumber : Sajian Tradisional Negeri Sembilan
No comments:
Post a Comment