Saya akan turunkan resepi yang diberikan oleh mak saya pada ketika saya berumur 16 tahun.
Gulai Udang Masak Lemak Cili Padi.
Bahan-bahan
Cara Membuatnya:
1. Kisar atau tumbuk bawang kecil, bawang putih dan cili api sehingga hancur.
2. Masukkan udang dan bahan-bahan yang telah dikisar. Campur dua cawan air dan garam secukup rasa.
3. Kacau sehingga udang berubah menjadi merah. Masukkan santan.
4. Kacau sehingga masak. Kalau nak masukkan kacang panjang pun boleh.
5. Hidangkan.
*** Tujuan udang dan bahan yang telah dikisarkan dimasukkan sekali adalah untuk membolehkan perisa bahan-bahan terebut menyerap masuk ke dalam udang. Kalau tidak udang akan berasa tawar.
Gulai Udang Masak Lemak Cili Padi.
Bahan-bahan
1 kilogram | Udang Besar |
3 ulas | Bawang Kecil |
3 ulas | Bawang Putih |
20 biji | Cili Api |
Kunyit sebesar ibu jari | |
Garam secukup rasa. Santan |
Cara Membuatnya:
1. Kisar atau tumbuk bawang kecil, bawang putih dan cili api sehingga hancur.
2. Masukkan udang dan bahan-bahan yang telah dikisar. Campur dua cawan air dan garam secukup rasa.
3. Kacau sehingga udang berubah menjadi merah. Masukkan santan.
4. Kacau sehingga masak. Kalau nak masukkan kacang panjang pun boleh.
5. Hidangkan.
*** Tujuan udang dan bahan yang telah dikisarkan dimasukkan sekali adalah untuk membolehkan perisa bahan-bahan terebut menyerap masuk ke dalam udang. Kalau tidak udang akan berasa tawar.
No comments:
Post a Comment