Pages

Thursday, August 6, 2009

Resepi Mak

Saya akan turunkan resepi yang diberikan oleh mak saya pada ketika saya berumur 16 tahun.


Gulai Udang Masak Lemak Cili Padi.




Bahan-bahan

1 kilogram Udang Besar
3 ulas Bawang Kecil
3 ulas Bawang Putih
20 biji Cili Api

Kunyit sebesar ibu jari

Garam secukup rasa.
Santan


Cara Membuatnya:

1. Kisar atau tumbuk bawang kecil, bawang putih dan cili api sehingga hancur.

2. Masukkan udang dan bahan-bahan yang telah dikisar. Campur dua cawan air dan garam secukup rasa.

3. Kacau sehingga udang berubah menjadi merah. Masukkan santan.

4. Kacau sehingga masak. Kalau nak masukkan kacang panjang pun boleh.

5. Hidangkan.


*** Tujuan udang dan bahan yang telah dikisarkan dimasukkan sekali adalah untuk membolehkan perisa bahan-bahan terebut menyerap masuk ke dalam udang. Kalau tidak udang akan berasa tawar.



No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text